Wszystko co warto wiedzieć o guaranie

0
128
Guarana nuts and powder on a table

Guarana, nazywana również ciernioplątem, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Mieszkańcy tamtych terenów od wieków doceniali jej niezwykłe właściwości. W Europie guarana dopiero od niedawna zyskuje na popularności, przede wszystkim jako środek pobudzający.

Guarana na pobudzenie i koncentrację

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z energetyzujących właściwości tej rośliny. Większość z nas aby zyskać energię sięga najczęściej po kubek kawy. Zaskoczeniem jest to, że guarana zawiera dużo więcej kofeiny niż nasiona kawowca. Dodatkowo wzmaga koncentrację oraz poprawia naszą pamięć. Szczególnie więc polecana jest dla osób, które intensywnie się uczą czy pracują umysłowo. Jej plusem jest również to, że jest łagodniejsza dla naszego układu pokarmowego, szczególnie dla żołądka. Kawa często go podrażnia i powoduje zgagę. Dlatego też guarana szczególnie wskazana jest dla osób z dolegliwościami trawiennymi. Ponadto działanie guarany jest dużo dłuższe niż kawy, a po ustaniu jej działania nie odczuwamy nagłego spadku energii.

Guarana jako „przedtreningówka”

Osoby intensywnie uprawiające sport przed treningiem stosują często różnego rodzaju środki pobudzające – najczęściej jest to kawa, bądź inne tego rodzaju substancje. Doskonałym zastępstwem dla tych produktów jest guarana. Daje ona zastrzyk energii, dzięki czemu trening może być intensywniejszy i bardziej efektywny. Coraz więcej sportowców decyduje się na korzystanie z wyjątkowych właściwości guarany.

Guarana na odchudzanie

Substancja ta wykazuje właściwości termogeniczne, dzięki czemu pozwala na zwiększone spalanie kalorii, a co za tym idzie przyspiesza odchudzanie. Dlatego też jest składnikiem wielu preparatów mających na celu wspomaganie utraty zbędnych kilogramów. Oczywiście należy pamiętać, że specyfiki takie mogą być tylko dodatkiem w całym procesie odchudzania – kluczem jest przede wszystkim odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna.

Jak stosować guaranę?

Guarana jest dostępna na rynku pod różnymi postaciami. Najczęściej jest to forma tabletek bądź pomarańczowego proszku. Nie posiada ona żadnego specyficznego zapachu, choć w smaku jest nieco kwaśna. Jeśli chodzi o guaranę w postaci tabletek, to należy stosować się do zaleceń producenta. Guarana w formie proszku daje większe pole do popisu – może stanowić dodatek do różnego rodzaju dań, czy napojów. Sproszkowaną substancję można dodać na przykład do omletów, ciastek, koktajli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here