Sposoby i rodzaje picia whisky

0
85

Whisky to produkt zawierający alkohol, który jest produktowany w procesie destylacji zacieru zbożowego, wody i drożdży. Obecnie whisky wytwarzana jest w różnych miejscach na świecie. Ze względu na kraj pochodzenia whisky dzielimy na:

– pochodzące ze Szkocji rozpoznawalne jako „Scotch” – produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodowanego jęczmienia (single malt), poddane maturacji w używanych dębowych beczkach przez okres minimum trzech lat, przez co jest delikatniejsza w smaku i zapachu.

– amerykańskie – produkowane wyłącznie w USA z żyta, pszenicy i jęczmienia. Alkohol dojrzewa w świeżych, beczkach z dębu przez co najmniej dwa lata. Alkohol ten dzieli się na Burbon i Tennessee Whiskey.

– pochodzące z Irlandii – produkowane tylko w Irlandii z jęczmienia i słodu, leżakujące przez co najmniej trzy lata. W tym kraju whiskey podlega trzykrotnej destylacji przez co jest bardziej wyrazista w swoim smaku i aromacie.

Na popularności zyskują stają się whisky single malt zwane słodowymi. Te produkowane są w jednej destylarnii ze słodu jęczmiennego, wody pochodzącej z lokalnego źródła, oraz mieszanki drożdży. Whisky ta ma wyjątkowy aromat kompleksowy aromat oraz intensywny smak. Każdy z producentów ma swój oryginalny sposób wytwarzania whisky single malt. Sprawia to, że każda z marek jest niepowtarzalny i ma swoich zagorzałych fanów.

Kategoria alkoholu typu whisky z każdym rokiem jest popularniejsza w naszym kraju, a coraz to nowe grupy odbiorców sięgają po ten produkt. Ludzie piją ten alkohol w z colą na wielu imprezach. Z każdym kolejnym rokiem powstaje mnóstwo publikacji i blogów takich jak np: http://jakpicwhisky.pl, tłumaczących to w jaki sposób ją pić.. To dobrze, popularyzacja tej kategorii alkoholi buduje świadomość marek na szeroko rozumianym rynku. Chętnie lubimy też czytać o produkcji whiskey, jak ją pić oraz z czym się ją pije.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here